Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΤΣΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΣΠΕΙΡΑ”

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΤΣΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΣΠΕΙΡΑ”
Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι.

Με αυτά τα λόγια του Ελύτη θα ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη και θα δώσω μεγαλύτερη βάση στην ελιά, μιας που η καλεσμένη μου αυτή τη βδομάδα, είναι ελαιοπαραγωγός! Το όνομά της, Αντιγόνη Πάτσου. Είναι νέα, όμορφη και σίγουρα όταν την γνωρίσεις από κοντά, δεν πάει το μυαλό σου ότι τα χέρια της καλλιεργούν την μάνα γη και παράγουν τον πιο ιερό καρπό της Ελλάδας… την ελιά.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ελαιοπαραγωγή σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;
Ο πρωτογενής τομέας ήταν πάντα ένα από τα ενδιαφέροντα μου, καθώς πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την ενασχόληση στη φύση αλλά και τα υπέροχα ελληνικά προϊόντα που βγαίνουν από αυτήν!
Έτσι, αποφοιτώντας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκα ως σύμβουλος γεωπόνος και συνεργάστηκα με μικρούς ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας κυρίως από τη Μεσσηνία.
Κατά την διάρκεια της ενασχόλησης μου, είδα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ελαιοκαλλιεργητές, η ανασφάλεια των πολύ χαμηλών τιμών και της διοχέτευσης του ελαιόλαδου στην αγορά αλλά και η μη δυνατότητα τυποποίησης του με
αποτέλεσμα να πωλείται χύμα.
Βλέποντας επίσης το επίπεδο των γειτόνων μας, ( Ιταλία, Ισπανία ) στην παραγωγή αλλά
και στο marketing που έχουν δημιουργήσει γύρω από το δικό τους προϊόν, ήθελα κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου στην ανάδειξη του δικού μας ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Επομένως, η αγάπη μου για το πρωτογενή τομέα και η επαφή μου με μικρούς παραγωγούς όπου με μεράκι κι εμπειρία δίνουν ζωή στους καρπούς και παράγουν άριστα ποιοτικά προϊόντα, με οδήγησε στο να δημιουργήσω ένα τυποποιημένο προϊόν με Ελληνική
ταυτότητα.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο με πολύ διάβασμα και έρευνα, δημιούργησα το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Speira.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνθήκες στην Ελλάδα δε βοηθούν αρκετά τα επιχειρηματικά βήματα νέων ανθρώπων. Ειδικότερα την περίοδο αυτή, λόγω COVID, υπάρχει μια ανασφάλεια για τους περισσότερους τομείς, αλλά αναμφίβολα έχω εμπιστοσύνη στην
ελληνική γη, στα ανώτερης ποιότητας ελληνικά προϊόντα αλλά και στους νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και αλλαγή.
Πώς αισθάνεσαι, ως νέα κοπέλα , που ασχολείσαι με τον σκληρό κλάδο της γεωργίας;
Η αλήθεια είναι, πως δεν ξέρω εάν δύναται να πω πως ασχολούμαι καθαρά με το τομέα της γεωργίας, γιατί έτσι αισθάνομαι πως απορρίπτω την πραγματική δουλειά των γεωργών-αγροτών. Σίγουρα όμως, μέσα από τον ρόλο μου δίπλα στους γεωργούς – παραγωγούς νιώθω μέλος τους και βέβαια μέρος της πρωτογενής παραγωγής. Η θέση μου ως σύμβουλος γεωπόνος αλλά κι η άμεση συμμετοχή μου σε όλη την διαδικασία παραγωγής έχει βέβαια τα δικά της εμπόδια. Αποτελεί δύσκολο κατόρθωμα, άνθρωποι που ασκούν σχεδόν όλη τους τη ζωή το επάγγελμα του αγρότη, γεωργού κτλ., ακολουθούν την «πεπατημένη» κι έχουν συνηθίσει συγκεκριμένες πρακτικές, να εμπιστευθούν έναν νέο άνθρωπο και ιδίως μια γυναίκα. Σίγουρα όμως, όταν υπάρχει κοινός στόχος, η ίδια αγάπη, ένα όραμα αλλά και διάθεση για εκσυγχρονισμό και αλλαγή προς το καλύτερο, η συνεργασία και το αποτέλεσμα είναι άριστα. Τα τελευταία χρόνια υφίσταται μεγάλη δράση νέων ανθρώπων που διαθέτουν όρεξη για μάθηση, έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έτσι θεωρώ, νέοι και παλιοί δύναται να συνεργαστούμε άψογα με νέες ορθές καλλιεργητικές τεχνικές και να προωθήσουμε σωστά το εθνικό μας προϊόν, το Ελαιόλαδο. 
Οι στόχοι σου για το μέλλον περιλαμβάνουν και την επέκταση σου στο εξωτερικό;
Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων από την πρώτη κιόλας χρονιά προώθησης στην αγορά του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Speira. Έχω δημιουργήσει πολύ καλές συνεργασίες εγχώρια όπως, με εξειδικευμένα παντοπωλεία, delicatessen και τουριστικά καταστήματα.
Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ το προϊόν και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό. Επίσης, είμαι διπλά χαρούμενη, διότι ήδη εξάγω το προϊόν μου σε Γερμανία, Τσεχία, Φιλανδία και Αγγλία! Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της εταιρείας, ο εξαγωγικός προσανατολισμός. Επόμενος και μεγάλος στόχος είναι οι αγορές των ΗΠΑ. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω, πως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τομέας της εστίασης και του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς προσπαθώ με διάφορες συνεργασίες και δράσεις να προωθήσω το τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μιας χρήσης στους χώρους εστίασης. Με επιτυχία, έχουν γίνει συνεργασίες με γνωστά εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας τα οποία στηρίζουν την ασφάλεια τροφίμων αλλά και την ανάδειξη του ελληνικού εθνικού προϊόντος.
Τι κάνει τόσο ξεχωριστό το προϊόν σου σε σχέση με άλλα;
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Speira είναι ένας φυσικός χυμός ελιάς από 100% Κορωνέικη ποικιλία. Η καλλιέργειά του γίνεται από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στην περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας. Όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση του, αυτό είναι αποτέλεσμα όλης της διαδικασίας παραγωγής, από την καλλιέργεια, την συγκομιδή του καρπού (η οποία γίνεται μέσα Οκτώβρη είναι δηλαδή Πρώιμης Συγκομιδής), την σωστή ελαιοποίηση αλλά και σίγουρα τη σωστή αποθήκευση, η οποία γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με άζωτο σε ψυχόμενο χώρο στους 18°C. Όλες αυτές οι ορθές πρακτικές, είναι η βάση ώστε να κάνουν ξεχωριστό ένα ανώτερης κατηγορίας προϊόν, τόσο για την αρμονία των γεύσεων όσο για τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία μας.
Επίσης, η αξία της επικοινωνίας του ως πρεσβευτή της μεσογειακής διατροφής, το packaging αλλά και το brand μπορούν και το διαχωρίζουν. Το brand «Speira» δηλαδή Σπείρα, προέρχεται από την λέξη «σπείρω». Το εμπνεύστηκα διότι είναι ένα από τα ισχυρότερα  και πιο ιστορικά σύμβολα, όπου τα αντικείμενα που το φέρουν πάνω τους δηλώνουν την Ελληνική Καταγωγή. Ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης όπου το σχήμα του συμβολίζει την Πηγή της Ζωής η οποία στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από την Ελιά μας.
Αντιγόνη μου σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου χάρισες! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες ότι έχω κάνει χρήση του ελαιόλαδου ΣΠΕΙΡΑ στην κουζίνα μου και μάλιστα σε πολύ γνωστό μαγαζί της Αττικής. Με άλλα λόγια,  όσοι με ακολουθείτε γευστικά, σίγουρα το έχετε δοκιμάσει. Πραγματικά είναι  ξεχωριστό, ήπιο σε γεύση, χωρίς έντονη οξύτητα και ναι ως chef σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Σταύρος Ζεάκης
zeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης
  •  
  •  
  •  
  •