ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πολλοί έχουμε καταλάβει πως δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό έναν τηλεοπτικό, μαγειρικό πόλεμο. Όποιο κανάλι κι αν γυρίσεις, θα δεις συνταγές, μάγειρες, εσωτερικές ή ακόμα και εξωτερικές κουζίνες. Στις συνεντεύξεις που έχω δώσει, πάντα η ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για το masterchef;», δεσπόζει και θα τολμούσα να πω, πως θεωρείται η πιο ουσιαστική για το δημοσιογράφο.
Θα ξεκινήσω λοιπόν με μια ατάκα του βραβευμένου με 16 συνολικά αστέρια Michelin, executive chef Gordon Ramsay: « Όλοι οι μάγειρες είμαστε εγωιστές και για να αγαπάμε τόσο πολύ αυτή την δουλειά, είμαστε και τρελοί!». Μα τω Θεώ ισχύει. Η επαγγελματική κουζίνα δεν είναι για «παιδιά» και σίγουρα είναι για πολύ γερά στομάχια. Ξεκινάς λοιπόν από το μηδέν, από μια μαγειρική κλίση και μπαίνεις σε μια σχολή μαγειρικής. Εκεί λοιπόν αρχίζουν τα πρώτα σου βήματα, οι πρώτες σου γεύσεις, οι πρώτες εμπειρίες , οι πρώτες δοκιμές ή διαφορετικά οι βάσεις σου. Ακούς πολλά όμως… παχουλούς μισθούς, συνεντεύξεις, τηλεόραση, ταξίδια και σίγουρα αρχίζει ο εγωισμός να παίρνει μπροστά. Περιμένεις πως και πως να τελειώσεις, για να βγεις στον πραγματικό κόσμο για να δείξεις τι σε κάνει διαφορετικό από τους υπόλοιπους και μόλις γίνει, έρχεται η πρώτη σφαλιάρα της πραγματικότητας. Δεν ξέρεις που σου πάνε τα τέσσερα. Βλέπεις ότι τελικά υπάρχουν καλύτεροι από εσένα με περισσότερη εμπειρία. Εδώ ακριβώς λοιπόν θα σταθώ, σε αυτό το κρίσιμο κομβικό σημείο. Ακριβώς εκεί είναι, η πιο σοβαρή απόφαση που πρέπει να πάρει ένας νέος μάγειρας:
«Να μάθω σωστά τις βάσεις και αργά αργά να φτάσω στην κορυφή ή ακολουθώ το νέο στυλ κουζίνας και με περίεργες και μπερδεμένες γεύσεις να φτάσω πιο γρήγορα;». Με άλλα λόγια… τρέλα!
Δεν ξέρω για εσάς , αλλά εμένα με έμαθαν οι γονείς μου να μην περπατάω ξεβράκωτος στα αγγούρια! Από την άλλη βέβαια, αν δεν τολμήσεις, δεν κερδίζεις! Όπως και να έχει όμως, όταν πειραματίζεσαι με το στομάχι του άλλου, επιβάλλεται να γνωρίζεις τις βάσεις και να έχεις την εμπειρία που μόνο μια πραγματική κουζίνα θα σου χαρίσει. Οι γνώσεις έρχονται μέσα από αυτή και ο χρόνος σε κάνει καλύτερο. Εκεί λοιπόν αρχίζεις να μαθαίνεις και τον εαυτό σου. Διακρίνεις ποια κουζίνα σε τραβάει, ποια σου μιλάει , ποια σε εκφράζει και τελικά ποια κουζίνα θα υπηρετήσεις με τίμημα. Ποιο είναι το τίμημα; Μα φυσικά ο προσωπικός σου χρόνος. Όλες σου οι αργίες, μπόλικο στρες και άγχος, απίστευτη πίεση χρόνου και όλα αυτά γιατί; Γιατί όταν βλέπεις έναν πελάτη ευχαριστημένο, ξεχύνεται μέσα σου το πιο δυνατό συναίσθημα και αυτό είναι αρκετό για να σε κάνει να συνεχίσεις!

Αυτό λοιπόν που βλέπετε εσείς σε μια οθόνη, ναι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κουζίνα. Κανένας δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή λόγο τηλεοπτικής προβολής και αν ποτέ κάποιος το καταφέρει, θα τον αποβάλει η ίδια η κουζίνα γιατί δεν θα αντέξει. Όλοι οι διάσημοι τηλεοπτικοί chef έχουν φάει μπόλικες «σφαλιάρες», έχουν δυνατές γνώσεις και στηρίζουν αυτό που είναι, βάση της εμπειρίας που κερδίσανε μέσα στις κουζίνες!

Σταύρος Ζεάκης
zeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

  •  
  •  
  •  
  •