Cognac ένα brandy με μια ιστορία

Cognac ένα brandy με μια ιστορία

Το congac είναι ποικιλία μπράντι, η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Κονιάκ στη Γαλλία. Παράγεται από κρασί από την οινοπαραγωγική περιοχή που περιβάλλει την πόλη Κονιάκ, στο γαλλικό νομό Σαράντ, στην περιοχή Πουατού-Σαράντ. Το κονιάκ είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης κι η παραγωγή πρέπει να πληροί ορισμένες νομικές προϋποθέσεις, όπως να προέρχεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, με την ποικιλία τρεμπιάνο, τοπικά γνωστή ως Σαιν-Εμιλιόν, να είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο.

Μπράντι παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το brandy που παράγεται στην περιοχή του Κονιάκ, τηρώντας μια σειρά αυστηρών κανονισμών, μπορεί να ονομάζεται Kονιάκ.

Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης, τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, τη βελτίωση του ύπνου, ακόμα και τον έλεγχο του βάρους, ενώ μειώνει αναπνευστικά προβλήματα κι αυξάνει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσων αφορά τον έλεγχο του ανθρώπινου βάρους, αποδείχτηκε πως, σε αντίθεση τα ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες όπως η μπύρα, το κονιάκ δεν περιέχει υδατάνθρακες και δε φουσκώνει. Μπορείτε  να το απολαύσετε ως απεριτίφ, χωρίς να καταστρέφει την όρεξή σας, αφού δεν περιέχει ζάχαρη για να σας κόψει την όρεξη και να την μετατρέψει σε λίπος που θα το αποθηκεύσει ο οργανισμός.

Το ανθρώπινο συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ με έναν ρυθμό: 29 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα. Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και η σωματική μας υγεία, ο μεταβολικός μας ρυθμός, η ποσότητα φυσικά που έχουμε καταναλώσει και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα ήπιαμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, εάν καταναλώσαμε αλκοόλ με γεμάτο ή άδειο στομάχι και βέβαια το βάρος και το ύψος μας.

Το κονιάκ, λόγω της μη περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μεταβολίζεται ευκολότερα κι έτσι «φεύγει» κι ευκολότερα απ’ τον οργανισμό μας.

Η ιστορία του κονιάκ, που είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα και πιο εξευγενισμένα αποστάγματα του κόσμου, έχει παραδόξως τις ρίζες της στο χαλασμένο κρασί. Από τον 13ο αιώνα, Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από τη Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά, το κρασί χαλούσε κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού κι έτσι, τον 16ο αιώνα, άρχισαν να αποστάζουν το κρασί και να φτιάχνουν ένα είδος brandy το “brandijwin” ή “καμένο κρασί”.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ένα είδος απλής απόσταξης, που μετέτρεπε το όξινο κρασί, σε ένα είδος brandy.

Η ίδια διαδικασία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, ώσπου φτάνουμε στο 1830, όπου ένας νεαρός, από μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, ο Paul Emile Martin, κατάφερε μετά από μια χρονοβόρα απόσταξη, να δημιουργήσει, μέσα σε βαρέλι από καθαρόαιμη γαλλική βελανιδιά, να φτιάξει το κορυφαίο cognac Remy Martin. Κατάφερε να συνδυάσει όξινο κρασί με διάφορα ζαχαρωτά της εποχής, σοκολάτα και φρούτα όπως ροδάκινο, κίτρο, βερίκοκο, καθώς και διάφορα άνθη όπως πέταλα από τριαντάφυλλα και βιολέτας.

Το συγκεκριμένο cognac μέχρι και σήμερα, συμβαδίζοντας πάντα με την παγκόσμια νομοθεσία περί απόσταξης, συντελεί στην παραγωγή του εκλεκτότερου eaux-de-vie.

Συνήθως ένα brandy αποτελούσε ιεροτελεστία κυρίως για τους εύπορους συνοδευόμενο από κάποιο πούρο. Καταναλωνόταν χωρίς πάγο σε θερμοκρασία δωματίου.

Με το πέρασμα των χρόνων, δε μας εμπόδισε, το brandy να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες μορφές του. Είτε με πάγο, είτε σε μορφή cocktail.

Παραθέτω λοιπόν ένα cocktail εμπνευσμένο από το διάσημο cognac.

Θα χρησιμοποιήσουμε congac Remy Martin VSOP, ένα χειροποίητο λικέρ από παπαρούνα και τριαντάφυλλα, ζάχαρη, βανίλια και ένα bitter σοκολάτας.

Θα χρειαστεί βέβαια να κάνουμε μία μικρή προετοιμασία για το λικέρ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 250ml νερό και 1 ποτήρι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Αφού πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε τα πέταλα παπαρούνας και του τριαντάφυλλου. Προσθέτουμε επίσης μία μικρή βανιλίνη. Αφού βράσουν καλά, σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε μόνο το υγρό.

Rose Martin

Σε ένα mixing glass γεμάτο πάγο βάζουμε

60 ml cognac

25 ml απ το χειροποίητο σιρόπι που έχουμε ήδη έτοιμο

2 σταγόνες bitter Aztec Chocolate.

Ανακατεύουμε καλά και το σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι martini.

Καλή απόλαυση!

Ηλίας Δασκαλάκης
hlias-das@hotmail.com
Fb:
Hlias Daskalakis
Insta: hlias_dask

  •  
  •  
  •  
  •