ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗΣ. ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗΣ. ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

Πάει καιρός τώρα που ήθελα να γράψω για την Σοφία Πατεράκη-Κουκουτσάκη. Την ηρωίδα του μαρτυρικό χωριού Κουστογέρακο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νόμου Χανίων, γαντζωμένο ψηλά στο βουνό με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Εκεί λοιπόν το καλοκαίρι του ’43 οι Γερμανοί επιτέθηκαν από αέρος κι από εδάφους, για να βρουν και να καταστρέψουν το σταθμό ασυρμάτου που χρησιμοποιούσαν άντρες της συμμαχικής αποστολής με Κρητικούς αντάρτες.
Η επίθεση κατά του χωριού ήταν σφοδρή. Βόμβες από τα Γερμανικά στούκας έπεφταν παντού. Γερμανοί στρατιώτες παντού.

Αφού λοιπόν μπήκαν στο χωριό, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα -συνολικά 30 αθώες ψυχές- τους έκλεισαν σε ένα σπίτι κι άρχισαν να χύνουν μπιτόνια με βενζίνη, με σκοπό να τους κάψουν όλους ζωντανούς. Μόλις οι γυναίκες του χωριού κατάλαβαν τι πρόκειται να πάθουν, άρχισαν να φωνάζουν και να ζητούν να μην έχουν τέτοιο τέλος.
Οι Γερμανοί ως εκ θαύματος τους έβγαλαν έξω και τους έστησαν σε ένα σημείο σε σειρές για να τους εκτελέσουν με τα πολυβόλα τους.
Η Σοφία με την μητέρα της ήταν στις άκρες της δεύτερης σειράς.. Ξάφνου η μάνα της τη φώναξε να έρθει κοντά της για να πεθάνουν μαζί αγκαλιά. Εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι ριπές. Εφτά γυναίκες έπεσαν αμέσως νεκρές δίπλα στην Σοφία, η μία μάλιστα με το μωρό στην αγκαλιά της.Ένας Γερμανός που είδε τη Σοφία να προσπαθεί να πάει κοντά στην μάνα της την απώθησε. Αυτή λοιπόν με την εφηβική της τρελά και τόλμη, σπρώχνει το Γερμανό κι αυτός πέφτει. Του αρπάζει λοιπόν το πολυβόλο και αρχίζει να τρέχει. Ο Γερμανός τραβάει το πιστόλι του και της αδειάζει και τις 8 σφαίρες της γεμιστήρας του. Οι υπόλοιπες γυναίκες πάνω στην φασαρία κατάφεραν να διαφύγουν. Από το απέναντι βουνό ένας από τους αντάρτες ονόματι Κωστής Πατεράκης συγγενής της Σοφίας, πυροβολεί το Γερμανό και τον σκοτώνει. Οι υπόλοιποι αντάρτες κατάφεραν να απωθήσουν τους Γερμανούς από το χωριό, σώζοντας το από την ολική καταστροφή του.
Η Σοφία τραυματισμένη σε 5 σημεία του σώματος της, με τα πιο σοβαρά τραύματα στο στήθος και στο πόδι, κατάφερε να επιζήσει με την φροντίδα ενός γιατρού αντάρτη. Τα σημάδια όμως από τις σφαίρες κι ειδικότερα το βλήμα που δεν μπορούσε να αφαιρεθεί καθόσον ήταν δίπλα στην καρδιά, της προκαλούσε πολλά προβλήματα υγείας.
Έφυγε στα 65 της αφήνοντας πίσω το θρύλο της και την ιστορία που ακόμα και σήμερα αν πας στο Κουστογέρακο θα την ακούσεις από τους λιγοστούς γέροντες που απέμειναν.

Θέλω να ευχαριστήσω τον εγγονό της Σοφίας, Ευτύχη Κουκουτσάκη για τη συγκατάθεση του να γράψω και να δημοσιευτεί η ιστορία της Ηρωίδας γιαγιάς του Σοφίας Κουκουτσάκη στο www.redletter.gr. Θα κλείσω με μια μαντινάδα που σύμφωνα με τον εγγονό της, του την έλεγε συχνά.
Την λεβεντιά οποίος την βαστά κάνει μεγάλο κόπο.
Μα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, μοσχοβολά τον τόπο.

Νίκος Δαμιανός
Fb: Nikos Damianos

  •  
  •  
  •  
  •