ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, Ο ΤΑΞΙΔΙΑΡΗΣ!

ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, Ο ΤΑΞΙΔΙΑΡΗΣ!
Από όταν ήμουν μικρό παιδί, οργάνωνα παραστάσεις στην πυλωτή της πολυκατοικίας μου. Μεγαλώνοντας και ταυτόχρονα με τις σπουδές μου, σκέφτηκα να τα παρατήσω και να γραφτώ σε μια δραματική σχολή. Το άφησα για αργότερα. Μετά από κάποια χρόνια ανακάλυψα το Θέατρο των Αλλαγών στο κέντρο της Αθήνας. Επέλεξα σαν πρώτο μάθημα τον αυτοσχεδιασμό. Καθηγητής ο άγνωστος τότε σε μένα Ευδόκιμος Τσολακίδης, μα πολύ γνωστός ήδη στον κόσμο του θεάτρου. Η πρώτες μου εμπειρίες μαζί του εκπληκτικές. Ο τρόπος που γέλασε με την καρδιά του στην πρώτη μου άσκηση, με έκανε να αισθανθώ περήφανη για μένα και για το νέο μου εγχείρημα. Η ζωή τα έφερε έτσι, που τα παράτησα. Κι αρκετά χρόνια μετά, πέτυχα μια διαφήμιση της σχολής του για διαδικτυακά μαθήματα. Ξετρελάθηκα που τον ξαναβρήκα έστω και στο ίντερνετ και βρήκα την ιδέα της σχολής για παροχή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσα στο lockdown εξαιρετική. Δε θα μπορούσα να μην τον φιλοξενήσω λοιπόν στις σελίδες του Redletter.gr.
1. Σπουδές θεάτρου, σπουδές ιατρικής, ευρωπαϊκές σπουδές, σπουδές νεωτερισμού. Μίλησε μας γιατί όλα αυτά; Τι σε έκανε να θέλεις συνεχώς να εξελίσσεσαι; Τα νέα παιδιά έχουν την ίδια όρεξη για μάθηση κι εξέλιξη;
Μου αρέσει η γνώση, μου αρέσει να μαθαίνω και εδώ και 25 χρόνια να διδάσκω κιόλας. Το σχολείο είναι ο φυσικός μου χώρος. Θα σπουδάζω και θα διδάσκω μέχρι να πεθάνω. Τα νέα παιδιά δυστυχώς βγαίνουν από μια πολύ κακή εκπαίδευση που παίρνουν στο σχολείο που το μόνο που κάνει είναι να τους προετοιμάζει να μπουν στο πανεπιστήμιο. Άρα το πρώτο που πρέπει να λύσεις μαζί τους είναι αυτό: να μάθουν να αγαπούν την γνώση. Στην αρχή τους φαίνεται αδιανόητο. Μετά χαλαρώνουν και αρχίζουν να απολαμβάνουν. Επειδή κάθε χρόνο στο Θέατρο των Αλλαγών συναντώ την νέα γενιά που βγαίνει από το λύκειο βάζω σε προτεραιότητα να διορθώσω πρώτα τα λάθη του σχολείου. Το βασικό είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα που πρέπει να καλλιεργηθούν και μετά έρχονται όλα τα άλλα.
2. Ιδρυτής, διευθυντής και καθηγητής δραματικής τέχνης στο “Θέατρο των Αλλαγών”. Καθηγητής δραματικής επίσης σε πολλές πόλεις του κόσμου. Νέα Υόρκη, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Άμστερνταμ μα κι αλλού. Τι σου προσφέρει αυτή η ιδιότητά σου; Τι σε γεμίζει στο κομμάτι διδασκαλίας; Δυσκολεύεσαι στον τρόπο διδασκαλίας, μιας και τα άτομα είναι διαφορετικής κουλτούρας και πολλές φορές και πολιτισμών;
Όταν δίδαξα για πρώτη φορά στην σχολή του Κώστα Καζάκου (θα του είμαι αιωνίως ευγνώμων γι αυτό) το 1996, στο πρώτο κιόλας μάθημα ένιωσα αυτό που υποψιαζόμουν αλλά έπρεπε να συμβεί για να το διαπιστώσω: ήμουν πλασμένος γι αυτό! Ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί. Κατάλαβα αμέσως ότι αυτό θα κάνω κυρίως στην υπόλοιπή μου ζωή. Και έτσι κι έγινε. Από τότε γράφω, σκηνοθετώ, παίζω κάπου κάπου αλλά η βασική δουλειά μου είναι η διδασκαλία. Η ζωή τα έφερε έτσι κι έχω γυρίσει όλο τον κόσμο διδάσκοντας θέατρο σε πανεπιστήμια, σχολές θεάτρου, θεατρικά φεστιβάλ κλπ. Το θέατρο είναι διεθνής γλώσσα κι έχει πάντα ενδιαφέρον να διδάσκω σε μαθητές από διαφορετικές κουλτούρες. Μια φορά ήμουν στην Αίγυπτο και από κει πήγα αμέσως στην Δανία. Η διαφορά ήταν τεράστια και πολύ εμφανής γιατί χρονικά ήταν πολύ κοντά. Και οι δύο ομάδες είχαν τα υπέρ και τα κατά τους. Θεατρικά είχε τεράστιο ενδιαφέρον.
3. Θα ήθελα να μας παρουσιάσεις λίγο την επιλογή της σχολής, να παρέχει διαδικτυακά τα μαθήματά της, αναλογιζόμενη της ανάγκες της δυσχέρειας στην οποία βρισκόμαστε λόγω κορονοϊού.

Όταν μας ανάγκασαν να κλείσουμε τον Μάρτιο του 2020 σκέφτηκα αμέσως να κάνουμε τα μαθήματα μας  από το διαδίκτυο. Είχαμε περίπου 900 μαθητές, 43 δασκάλους και 58 διαφορετικά μαθήματα μέσα στην εβδομάδα. Την άλλη μέρα κιόλας ήμασταν έτοιμοι. Δε χάθηκε ούτε μια διδακτική ώρα. Εγώ είχα προσωπική εμπειρία περίπου 5 χρόνων που έκανα ιδιαίτερα μαθήματα από το ίντερνετ οπότε ήξερα ότι μπορεί να γίνει σοβαρή και σωστή δουλειά.Έχει πολλά αρνητικά το διαδικτυακό μάθημα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μάθημα που γίνεται δια ζώσης αλλά έχει και πολλά θετικά. Εμείς όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάζουμε στα θετικά.

4. Σκέφτεστε να συνεχιστούν μαθήματα μέσω διαδικτύου σε μόνιμη βάση ή μετά τη λήξη όλων αυτών που ζούμε, θα επανέλθετε αποκλειστικά στα μαθήματα δια ζώσης;
Τα διαδικτυακά μαθήματα έδωσαν την ευκαιρία σε άτομα από την επαρχία αλλά και από όλον τον κόσμο να σπουδάσουν στην σχολή μας. Έχουμε μαθητές από την Αλεξανδρούπολη, την Ρόδο, τα Γιάννενα αλλά και από την Κύπρο, το Η.Β., την Ελβετία, την Αμερική, την Αυστραλία κλπ.  Όταν επανέλθει η κανονικότητα παράλληλα με το “κανονικό” μας πρόγραμμα θα έχουμε και διαδικτυακά μαθήματα.

5. Τι θα συμβούλευες κάποιον που χρόνια ενδιαφέρεται κρυφά για την δραματική τέχνη, μα δεν τολμάει; 
Να ακολουθήσει το ένστικτό του. Αν δεν “τολμάει” σημαίνει πως κάποιος λόγος υπάρχει και καλά κάνει και δεν τολμάει. Αν τολμήσει ξαφνικά σημαίνει πως κάποιος λόγος υπάρχει και γι’ αυτό και καλώς τόλμησε και καλώς να ορίσει στο κλαμπ. Γενικά η τέχνη δεν θέλει πίεση πιστεύω και πρέπει να αφηνόμαστε να μας παρασύρει και να μας οδηγεί.
6. Που μπορούν να απευθυνθούν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα; 
Πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα μας http://www.toc.gr και να ακολουθήσουν τις οδηγίες ή να μας καλέσουν στο 2105248251 ή ακόμα να μας στείλουν email στο info@toc.gr
7. Τέλος θα ήθελα να μου πεις τα μελλοντικά σου σχέδια. Τι ακριβώς ονειρεύεσαι να κάνεις όταν λήξει η πανδημία;
Όταν λήξει η πανδημία θέλω να ταξιδέψω γιατί για μένα τα ταξίδια είναι πρώτη προτεραιότητα πολύ πιο πάνω από το θέατρο και από οτιδήποτε άλλο στην ζωή μου. Κάθε φορά που επιστρέφω από ένα ταξίδι κλείνω το επόμενο. Έτσι μπορώ και ζω την καθημερινότητά μου έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα το πολύ θα φύγω. Έτσι ζω τα τελευταία 20 χρόνια και γι’ αυτό απορώ πώς ζω τόσους μήνες χωρίς να ταξιδεύω. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους αρκεί να βρεθώ μέσα σε ένα τρένο που είναι το αγαπημένο μου μέσο ή έστω σε ένα αεροπλάνο.

-Σ’ ευχαριστώ πολύ 🙂
-Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανες. Εύχομαι να ανταμώσουμε σε κάποιον ταξιδιωτικό προορισμό μετά την πανδημία!!
Παρακάτω παρατίθενται όλα τα προσωπικά στοιχεία του Ευδόκιμου και της σχολής, για όποιον αγαπά το θέατρο και θέλει μπει στον μαγικό αυτόν κόσμο!
Evdokimos Tsolakidis
www.evdokimos.com

Actor, Director, Playwright, Acting-Coach
Founder and Artistic Director at Theater of Changes (since 1998) http://www.toc.gr
MFA Theatre Studies (Acting-Directing), OUC
BFA Acting, NTNG
BHuS European Culture, HOU

mob. +30 6932339266

https://www.facebook.com/evdokimos.tsolakidis.5
Δέσποινα Πολυχρονιάδη
Depypoli@gmail.com
Fb: Despoina Polichroniadi
Fb page: Redletter.gr
  •  
  •  
  •  
  •