ΦΙΛΙΠΠΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΒΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΒΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

Ο Πρίγκιπας είναι δύναμη και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια». Αυτό είπε η Βασίλισσα Ελισάβετ στη χρυσή επέτειο γάμου με το Φίλιππο, το 1997.

Σήμερα απεβίωσε, στα 99 του χρόνια,  ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοινώθηκε από το Μπάκιγχαμ.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου 1921 και ανήκε στον Οίκο Γλίξμπουργκ. Ήταν μέλος της ελληνικής  και δανικής βασιλικής οικογένειας, τίτλους τους οποίους αποποιήθηκε μαζί το χριστιανορθόδοξο δόγμα το 1947, λίγο πριν αρραβωνιαστεί  την Ελισάβετ. Τότε έγινε Βρετανός υπήκοος. Λίγους μήνες μετά παντρεύεται τη μέλλουσα Βασίλισσα, επί βασιλείας του πατέρα της Γεωργίου Β’. Την ίδια περίοδο ασπάστηκε και την Αγγλικανική εκκλησία.

Ο Φίλιππος έφυγε μωρό από το Μον Ρεπό της Κέρκυρας, μέσα σε ένα αυτοσχέδιο καλαθάκι φρούτων, όταν φυγαδεύτηκε μαζί με τη μητέρα του Αλίκη και τον πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας με αγγλικό αντιτορπιλικό, προκειμένου ο τελευταίος να γλυτώσει από τη θανατική καταδίκη που του είχε επιβάλει το έκτακτο στρατοδικείο  μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η κατηγορία ήταν ότι , ως διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού στη μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921, αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγή του αρχηγού της στρατιάς. Με τη μεσολάβηση της αγγλικής κυβέρνησης, ο πρίγκιπας Ανδρέας γλυτώνει την εκτέλεση και εξορίζεται μαζί με την οικογένειά του.

Μάλλον γι’ αυτό το λόγο ο Φίλιππος, από τότε που έφυγε από το Μον Ρεπό,  ποτέ δεν επισκέφτηκε την Ελλάδα. Ούτε η Βασίλισσα…

Στα 18 του κατετάγη στο Βρετανικό Ναυτικό, από το οποίο αποστρατεύτηκε όταν η Ελισάβετ στέφθηκε Βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου.

Ψηλός, ξανθός, ευθυτενής ήταν ο “Βίκιγκ” της Βασίλισσας. Αυτός ήταν η σιωπηλή δύναμη των Ανακτόρων κι εκείνης. Ευφυής και με καλή αίσθηση του χιούμορ, εκσυγχρόνισε τη βασιλεία και την έκανε πιο προσιτή στο βρετανικό λαό. Ήταν όμως και bon vivant. Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, συχνά διασκέδαζε σε ιδιωτικά club στο Soho με χορεύτριες και πολύ αλκοόλ. Του άρεσε η συντροφιά των όμορφων γυναικών, παρά τη δυσαρέσκεια της Βασίλισσας.

Το τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην ιδιωτική κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην ανατολική Αγγλία, στο οποίο ενεπλάκη (ήταν οδηγός ο ίδιος ο 97χρονος πρίγκιπας) και μια σειρά προβλημάτων υγείας έφεραν την απόσυρσή του από κάθε βασιλικό καθήκον. Την ίδια περίοδο τα σκάνδαλα περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων του δευτερότοκου γιου του πρίγκιπα Άντριου, που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση από τη βασιλική οικογένεια, αλλά και το περιβόητο Megxit, εμπόδισαν το Φίλιππο από το να απολαύσει μια ανέμελη συνταξιοδότηση.

Με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος, μετά το γάμο του με την Ελισάβετ, ο Φίλιππος παραμέρισε τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας και στάθηκε ανώτερος των περιστάσεων πλάι στη Βασίλισσα, υπηρετώντας τη χώρα του και το στέμμα.

Πηγή εξωφύλλου: https://greekcitytimes.com/2020/06/10/happy-birthday-to-prince-philip-the-greek/
Πηγή φωτό κειμένου: https://people.com/royals/prince-philip-dead-queen-elizabeth-husband-was-99/

Μπέττυ Καρατζά
betty.karatza@gmail.com
FB: Betty Karatza

  •  
  •  
  •  
  •