ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΟ;

ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΟ;

Ούσα δασκάλα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό είμαι χρόνια εξοικειωμένη με την ποικιλομορφία της ελληνικής παράδοσης. Παρόλα αυτά, πάντα καταφέρνει να με εκπλήσσει ευχάριστα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το έτος της ειδικότητας του χορού στο πανεπιστήμιο, όταν έβλεπα βδομάδα τη εβδομάδα, εξάμηνο το εξάμηνο να μαθαίνω μία ατελείωτη ύλη από χορούς, ήθη και έθιμα της χώρας μας. Θα με πιστέψετε αν σας πω ότι σε όλο τον ελλαδικό χώρο, μαζί με τις περιοχές που δεν ανήκουν πλέον συνοριακά στην Ελλάδα ( Ανατολική Ρωμυλία, Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντο και Κύπρο), συναντάμε περισσότερους από 1000 χορούς; Εγώ αν δεν είχα σε αρχείο τους περισσότερους από αυτούς μπορεί και να μην το πίστευα.
Πριν συνεχίσω, να σας πω ότι αυτό το άρθρο γράφεται μετά από μία ακολουθία συμπαντικών ενεργειών, που όπως πάντα λειτούργησαν σα ντόμινο. Οι ατελείωτες ώρες παραμονής στο σπίτι σε καιρό καραντίνας με έφεραν κοντά με τη μεγάλη μου αγάπη, τη γεωγραφία. Έτσι ακολούθησα μία σελίδα στο φατσοβιβλίο, που λέγεται «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Ενόψει Χριστουγέννων έκαναν μία ανάρτηση για ένα site, στο οποίο μπορεί κάποιος να βρει κάλαντα από όλη την Ελλάδα με χαρτογραφική απεικόνιση. Μου άρεσε τόσο πολύ, που το κοινοποίησα αμέσως και έτσι το είδε η δημιουργός του RedLetter και μου λέει «Αυτό καν’ το άρθρο». Και να ‘μαστε! Για μένα αυτά είναι μικρά θαύματα.
Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα, που δυστυχώς όπως λέει και το ρητό, τρώει τα παιδιά της. Όμως ας εστιάσουμε στα θετικά. Η ελληνική παράδοση σε συνδυασμό με την ποικιλία της γεωμορφολογίας, έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο πολιτισμικού υλικού άξιου προς παρατήρηση, έρευνα και ενασχόληση. Η άυλη πολιτισμική μας κληρονομιά πραγματικά με συγκινεί βαθιά.
Αξίζει να διασωθεί και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. Κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς δε μπορείς α την αγγίξεις και ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ύλη. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ περαιτέρω περί ενεργειών διάσωσης της άυλης
πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, οι τέχνες, η κουζίνα, οι φορεσιές είναι οι κύριοι τομείς, που συνθέτουν τον πολιτισμό ενός λαού. Πρόσφατα, είχα μία συζήτηση με μία φίλη περί εθνικών ταυτοτήτων. Τι είναι πλέον αυτό που κάνει έναν λαό να είναι «ένας λαός»; Σίγουρα όχι μόνο το DNA. Αν μελετήσουμε λίγο ιστορία -ελληνική και παγκόσμια- καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν «καθαρές» φυλές. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην ομοιομορφία ενός λαού είναι η γλώσσα κι η θρησκεία. Ο πολιτισμός, η γλώσσα και η θρησκεία είναι αξίες επίκτητες και αυτοβούλως μεταβαλλόμενες.
Θα εστιάσω στο κομμάτι του πολιτισμού, γιατί διαφορετικά θα γράψω διδακτορική διατριβή κι όχι άρθρο. Πολλοί κατηγορούν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας για την έλλειψη παιδείας. Είναι σα να κατηγορείς τους γονείς σου για όλες τις συμφορές που σε έχουν βρει. Αν ήταν έτσι, όλα τα αδέρφια θα ήταν ίδια κι όλοι οι κάτοικοι μιας χώρας επίσης. Ποτέ δεν είναι αργά για να μορφωθούμε ουσιαστικά. Ας αναλάβει ο καθένας την προσωπική του μόρφωση, η οποία ξεκινά μετά το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Προσοχή, δεν απαξιώνω τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απλά λέω ότι δεν αρκούν μόνο αυτά. Καλά τα πτυχία και τα απολυτήρια, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για την παιδεία.
Κάποιοι ίσως έχουν βιαστεί ήδη να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την αρθρογράφο. Να σας προλάβω λέγοντας ότι δεν είμαι καμία εθνικίστρια, συντηρητική, κολλημένη με την παράδοση κατά τον Περίανδρο Πώπωτα «Εμπρός για πίσω αδέρφια». Εκτός από Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς διδάσκω και AfroLatin και Ευρωπαικούς χορούς. Αυτή η γνώση περισσότερων πολιτισμών κι η μεταξύ τους σύγκριση, με έχουν οδηγήσει στα παραπάνω συμπεράσματα. Κάθε πολιτισμός αξίζει μελέτης και σεβασμού. Πολλά σύνορα είναι πλασματικά.

Θα κλείσω δίνοντας συγχαρητήρια στους δημιουργούς της ιστοσελίδας https://www.thinglink.com/scene/1390944852123844609. Μπαίνοντας στην παραπάνω σελίδα, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το χάρτη της Ελλάδος και να ακούσουμε τα κάλαντα όποιας περιοχής επιθυμούμε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κάλαντα της Μικράς Ασίας, που μιλούν για το διωγμό του 1922 καθώς και της Καππαδοκίας, της γενέτειρας του Αγίου Βασιλείου. Επίσης, η Καππαδοκία έχει τους πιο μυσταγωγικούς Χριστουγεννιάτικους και Πρωτοχρονιάτικους χορούς.
Εγώ θα σας ευχηθώ, «Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει και ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει».
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Άννα Βαρδαξόγλου
Youtube Channel: ΑnnaVardaxoglou
avarda17@gmail.com

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικα αρθρα: