ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Καρμπονάρα, μια συνταγή από τον 19ο αιώνα που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί την αίγλη της αναλλοίωτη.  Η πιο γνωστή αναφορά, για το ποιος βρήκε αυτή την συνταγή, γίνεται στους Καρμπονάρους. Οι καρμπονάροι ήταν μυστικές επαναστατικές οργανώσεις, που ιδρύθηκαν στην Ιταλία. Τέσσερα είναι τα βασικά υλικά της καρμπονάρα: μακαρόνια, αυγά, τυρί πεκορίνο, μάγουλα χοίρου παστωμένα (γκουαντσιάλε – guanciale).

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και αφού βράσει, προσθέτουμε το αλάτι πρώτα και μετά 200γρ. μακαρόνια. Αφαιρούμε τα μακαρόνια 1,5 με 2 λεπτά πριν από την οδηγία που γράφει το πακέτο και ΔΕΝ τα κρυώνουμε. Κρατάμε 200ml από το νερό που είχαμε βράσει τα μακαρόνια.

Κόβουμε 200γρ. γκουαντσιάλε σε ζαράκια και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια και 150ml από το νερό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα μακαρόνια με το γκουαντσιάλε σε μια μπασίνα.

Σπάμε 2 αυγά σε μια μπασίνα και κρατάμε μόνο τους κρόκους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε σαν ομελέτα. Τα 50ml ζεστού νερού που έχουμε κρατήσει τα προσθέτουμε σιγά σιγά στα αυγά και ανακατεύουμε (μέθοδος αυγολέμονου).

Τα μείγμα των αυγών το προσθέτουμε στην μπασίνα με τα μακαρόνια, μαζί με μπόλικο πεκορίνο. Σερβίρουμε στα πιάτα και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι από πάνω!

TIP

  • Μεγάλη προσοχή στα αυγά και το ζεστό νερό. Αν σε περίπτωση πάρουν πολύ θερμοκρασία και γίνουν ομελέτα, δοκιμάστε ξανά με άλλα αυγά.
  • Τα μακαρόνια πρέπει να είναι al dente όταν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, γιατί μπαίνουν και στο τηγάνι οπότε θα συνεχίσει ο βρασμός τους.

Σταύρος Ζεάκης
Ζeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

  •  
  •  
  •  
  •