Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ RED LETTER

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ RED LETTER

Σαν chef, μια από τις συνήθειες μου είναι, να παρακολουθώ την δουλειά συναδέλφων μου που μέσα από την δουλειά τους, τους σέβομαι ακόμα περισσότερο! Κάποια στιγμή λοιπόν έπεσε το μάτι μου πάνω σε έναν chef που έδινε ονόματα στα πιάτα του από τραγούδια! Ναι καλά διαβάσατε! Εννοείται λοιπόν έπεσα με τα μούτρα στο να τον “τσεκάρω”! Αυτός ο περίεργος τύπος λοιπόν, είναι Executive chef ξενοδοχείου,αρθρογραφεί συνταγές σε περιοδικό, είναι μέλος του Δ.Σ της λέσχης αρχιμαγείρων Αττικής, κριτής στην επιτροπή των Olymp Taste Awards και είναι “πατέρας” μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας το “hospitality ambassadeurs”.
Κυρίες και κύριοι ο Κωσταντίνος Κωβαίος στο μαγειρικό μικροσκόπιο το Red letter.

  • Chef σε ξενοδοχείο, τι σημαίνει;

Το να είσαι chef σε ξενοδοχείο, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα. Διαφέρει αρκετά από την διαχείριση ενός εστιατορίου , λόγω της πληθώρας των πελατών – από την εθνικότητά τους μέχρι και το λόγο που έχουν επισκεφτεί το ξενοδοχείο. Τα “μέτωπα” που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι αρκετά και πρέπει να μπορείς να τρέχεις πολλά μενού και τμήματα παράλληλα. Υπάρχουν μέρες που θα πρέπει να “τρέχει” παράλληλα μια δεξίωση, το εστιατόριο και το room service να είναι ανοιχτό και να έχεις και in house guests να εξυπηρετείς, οπότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

  • Ξέρω ότι στα ξενοδοχεία οι κουζίνες, αναγκαστικά, είναι fusion. Εσύ ποια κουζίνα προωθείς;

Όπως προανέφερα , επειδή υπάρχει πληθώρα πελατών, πρέπει να μπορείς να εξυπηρετήσεις αρκετές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες και συνήθειες παράλληλα. Για αυτό το λόγο τα περισσότερα ξενοδοχεία επιλέγουν την fusion προσέγγιση. Εγώ έχω μια προτίμηση στην ελληνική γαστρονομία και στα προϊόντα της κι αυτό είναι που προσπαθώ να προωθώ περισσότερο, καθώς θεωρώ ότι οι επισκέπτες φεύγοντας πρέπει να παίρνουν κάτι “γαστρονομικό” μαζί τους. Σίγουρα, πάντα υπάρχουν επιλογές διεθνούς κουζίνας στα μενού μας , αλλά η κύρια προσέγγιση είναι η δημιουργική ελληνική.

  • Covid και ξενοδοχείο. Ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε η εστίαση. Υπάρχει ελπίδα για ολοκληρωτική ανάκαμψη;

Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Σαφώς και η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη. Θεωρώ ότι πρέπει μέσα από αυτό να στηριχθεί το ελληνικό προϊόν και ο Έλληνας παραγωγός , εν ολίγοις αυτή η υγειονομική κρίση να γίνει ευκαιρία. Τα ξενοδοχεία σίγουρα έχουν δεχθεί πλήγμα καθώς στηρίζονται πολύ στα ταξίδια, αλλά θεωρώ ότι λόγω των πρακτικών Haccp και άλλων προτύπων που ακολουθούν εδώ και χρόνια , ήταν πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση με συνέπεια και οργάνωση. Πιστεύω ότι όλο αυτό θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουμε σύντομα σε μια καλύτερη και πιο οργανωμένη κατάσταση.

  • Γιατί να προτιμήσω, σαν πελάτης, το roof garden ενός ξενοδοχείου, από ένα εστιατόριο;

Προφανώς και ένα roof garden , αυτό που προβάλει σαν μεγάλο ατού είναι η θέα. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τους ξένους επισκέπτες. Για εμάς στο ξενοδοχείο London , σε πολλές περιπτώσεις είναι κι ο λόγος που μπορεί κάποιος να επιλέξει το ξενοδοχείο για την διαμονή του. Είναι πολύ όμορφο να απολαμβάνεις το φαγητό ή το ποτό σου ατενίζοντας τη θάλασσα σε έναν ανοιχτό χώρο. Εμείς έχουμε θέα θάλασσα του Σαρωνικού, άλλοι έχουν θέα Ακρόπολη, πολύ σημαντικά όπλα στο να προσελκύσεις τον επισκέπτη. Το βασικό βέβαια είναι να έχεις και την ποιότητα στην εξυπηρέτηση και στο γαστρονομικό κομμάτι, ώστε να καταφέρεις να κάνεις μια σταθερή βάση πελατών.

  • Λίγα λόγια για το νέο σου ξεκίνημα και εννοείται με τις καλύτερες μου ευχές να σου πάει πάρα πολύ καλά

Καταρχήν σε ευχαριστώ θερμά. Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.hospitalityambassadeurs.com μαζί με την σύζυγό μου Δολιανίτη Δήμητρα, με σκοπό να προβάλλουμε το ελληνικό hospitality στην ολότητα του. Θεωρούμε ότι είναι κάτι καινοτόμο, καθώς το site δημιουργήθηκε από ανθρώπους που είναι ενεργοί στον τουρισμό και το τρέχουμε παράλληλα με τις εργασίες μας. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, παραγωγοί, chef, κρασιά, ζυθοποιίες, προϊόντα, θα έχουν την προβολή που αξίζουν να έχουν και πολλά όμορφα πράγματα έχουν σχεδιαστεί για το άμεσο μέλλον.

  • Που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στα ξενοδοχεία London και Athens Coast στην Γλυφάδα , τα οποία ανήκουν στην ίδια ξενοδοχειακή οικογένεια σαν Executive Chef. Παράλληλα συνταγογραφώ για το site της ΕΡΤ καθώς και το Beer & Bar magazine.

Κώστα μου σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες και μου αφιέρωσες πολύτιμο χρόνο και εύχομαι το καλό που μου έκανες με τον βοηθό σου ( τον Παναγιώτη) να σου επιστραφεί 100 φορές καλύτερο!!! Ξέρεις εσύ!

Σταύρος Ζεάκης
Ζeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

 

 

  •  
  •  
  •  
  •