ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙ

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν υπάρχουν.

Από παιδί ανυπομονούσα να έρθουν τα Χριστούγεννα για να φτιάξει η μητέρα μου μελομακάρονα. Θυμάμαι πως τις παραμονές των γιορτών, πριν ξεκινήσουν τα κάλαντα στη γειτονιά, φλυτζάνια με τσάι και λαχταριστά μελομακάρονα τέλεια σιροπιασμένα, ήταν σερβιρισμένα στο πρωινό. Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως οι αναμνήσεις μας είναι συνδεδεμένες με τις γεύσεις που θυμίζουν κάτι από τα παλιά. Έτσι το μελομακάρονο με την μελένια γεύση του, το τραγανό καρύδι και το ζωηρό άρωμα της κανέλας αποτελούσε και θα αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα ένα από τα απόλυτα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Ας κρατήσουμε λοιπόν την παράδοση, δίνοντας μια νότα από γευστικά, γλυκά σύκα.

Για τη ζύμη
320 ml. ελαιόλαδο
100 ml. ηλιέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
150 ml. χυμός πορτοκάλι
200 gr. σιμιγδάλι ψιλό
100 ml. κονιάκ ή τσίπουρο
1 1/2 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. γεμάτο σόδα μαγειρική
2 κ.γλ. γεμάτα κανέλα
¾ κ.γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
2 κάψουλες βανίλια
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. τριμμένο καρύδι
Για το Σιρόπι                                                       
250 ml. μέλι
300 gr. ζάχαρη
500 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα2-3 μοσχοκάρφια 

Για την γέμιση:
250 γρ. σύκα αποξηραμένα καλής ποιότητας
150  γρ. καρύδι
1 κ. γλ. κοφτό κανέλα
2 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
2 κ. σούπας κονιάκ ή τσίπουρο

 

Διαδικασία:
Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βράζεις όλα τα υλικά (το νερό, την ζάχαρη, το μέλι & τα αρωματικά), σε χαμηλή φωτιά για 15 -20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα σχηματιστεί μια λευκή επιφάνεια στο σιρόπι, το ξαφρίζεις. Κατεβάζεις από την φωτιά και αφήνεις κατά μέρος να κρυώσει.

Για τη γέμιση:
Κόβεις σε μικρά κομμάτια τα σύκα και τα ρίχνεις στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάς για 2-3 λεπτά μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετείς σε πιατέλα.

Για τα μελομακάρονα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και μοσχοκάρυδο) και ανακατεύεις με έναν αυγοδάρτη.
Στην συνέχεια, προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και ανακατεύεις προσεκτικά πάνω από το μπολ για να φουσκώσει και να αφρίσει. Ανακατεύεις αμέσως με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν όλα τα υγρά και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Κοσκινίζεις τα στερεά (αλεύρι και baking) και τα προσθέτεις στο υγρό μείγμα σε δόσεις μαζί με το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύεις με σπάτουλα. Η ζύμη δεν θέλει πολύ ώρα πλάσιμο, θέλει γρήγορες κινήσεις ώστε να βγει μαλακή και ελαστική.
Παίρνεις τα μπαλάκια της ζύμης (αφού τα έχουμε ζυγίσει πρώτα) και κάνεις μια λακκουβίτσα στο κέντρο τοποθετώντας την γέμιση με το καρύδι. Πλάθεις σε μακρόστενο σχήμα.

Τοποθετείς πάνω σε ταψί με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους και με ένα πιρούνι πατάς το πάνω μέρος για να δώσεις σχήμα.

Ψήνεις για 25-30 λεπτά το πολύ σε ήδη προ θερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 170 βαθμούς. Μόλις πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα. Τα βγάζεις από τον φούρνο και τα ρίχνεις κατευθείαν στο σιρόπι. Όσο τα αφήνεις τόσο πιο πολύ θα μελώσουν.
Τέλος, τα τοποθετείς σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζεις με το καρυδάκι. Σερβίρεις.

Tip: Χρησιμοποιείστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά σας να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκα.

Φωτό εξωφύλλου: https://en.wikipedia.org/wiki/Melomakarono#/media/File:Melomakarona.jpg

Pastry chef Ανδρέας Γιαννόπουλος
andreas.yiannopoulos23@yahoo.gr
Fb page: Smokey-Donkey

 

  •  
  •  
  •  
  •