ΩΡΑ ΓΙΑ BBQ

ΩΡΑ ΓΙΑ BBQ

Σωστό ψήσιμο του κρέατος και οι βαθμοί της θερμοκρασίας τουΣε όλες τις παρέες, πάντα κάποιος θα είναι ο τέλειος ψήστης! Είναι αυτός που τρέχει πάντα πρώτος στον χασάπη της γειτονιάς για να δει από κοντά το κρέας που θα ψήσει, αυτός που έχει πάντα ένα μοναδικό τρόπο να ανάψει τα κάρβουνα και αν σε περίπτωση του αρπάξει το κρέας, θα τον ακούσετε να λέει : έτσι καψαλισμένο, γίνεται πιο ωραίο! Τον αγαπάμε όλοι όμως το «μάστορα» της παρέας και ας μας έχει ταΐσει κάρβουνο!
Για να ξεκινήσει λοιπόν το «γλέντι», πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα κομμάτι κρέατος. Κατά την γνώμη μου; Η διάσημη μπριζόλα, RibEye! Τι είναι το RibEye; Είναι μοσχαρίσια κοπή κρέατος, στρογγυλή, με πολύ καλή κατανομή του λίπους. Ακριβό, μιας που είναι περιζήτητο αλλά, αξίζει μέχρι και το τελευταίο σεντ! Να λοιπόν οι πέντε τρόποι για να ψήσουμε λοιπόν αυτό το υπέροχο κομμάτι κρέατος και έτσι θα ικανοποιήσουμε όλη την παρέα.

 • Rare. 2 με 2,5 λεπτά περίπου η κάθε μεριά. Η σχάρα μας πρέπει να είναι κοντά στην φωτιά. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος (στο κέντρο) πρέπει να είναι 50 με 55 βαθμούς κελσίου. Έντονο κόκκινο κρέας.
 • MediumRare. 3,5 με 4 λεπτά η κάθε μεριά. Η σχάρα μας πρέπει να είναι κοντά στην φωτιά. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι 56 με 58 βαθμούς κελσίου. Ροζ προς το κόκκινο κρέας.
 • Medium. 4,5 με 5 λεπτά η κάθε μεριά. Σηκώστε την σχάρα στην φυσιολογική της θέση. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι 58 με 62 βαθμούς κελσίου. Ροζ κρέας.
 • Mediumwell. 5,5 με 6 λεπτά η κάθε μεριά. Σηκώστε πιο ψηλά την σχάρα από την φωτιά. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι 63 με 67 βαθμούς κελσίου. Ελαφρά ροζ κρέας.
 • WellDone. 8 με 9 λεπτά η κάθε μεριά. Η σχάρα πρέπει να είναι στο πιο ψηλό σημείο. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι 68 με 74 βαθμούς κελσίου. Καφέ χρώμα κρέατος.

Οι χρόνοι ψησίματος αντιστοιχούν σε κομμάτι κρέατος 250 με 300 γραμμάρια. Με άλλα λόγια το πάχος του κρέατος πρέπει να είναι περίπου 2 με 2,5 δάχτυλα. Στους βαθμούς welldone και mediumwell ,πριν το ψήσουμε το κρέας, μπορούμε να το πατήσουμε ελαφρώς. Έτσι θα μειωθεί το πάχος του και θα ψηθεί πιο γρήγορα.

TIPS

 1. Το κρέας πάντα πρέπει να το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, έτσι ώστε ο πυρήνας του να μην είναι παγωμένος από την ψύξη της συντήρησης.
 2. Αλάτι και πιπέρι ρίξτε ελάχιστο πριν το ψήσιμο. Αλατίστε κανονικά με ανθό αλατιού αφού αποσύρετε το κρέας από την φωτιά.
 3. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλείψτε βούτυρο ελαφρά με ένα πινέλο, την μεριά του κρέατος που βλέπετε και τοποθετήστε φρέσκο θυμάρι. Επαναλάβετε και στην άλλη μεριά όταν το γυρίσετε.
 4. Το κρέας θέλει ξεκούραση ειδικά στους 3 πρώτους βαθμούς ψησίματος. Μόλις βγάλετε το κρέας από την φωτιά, τοποθετήστε το πάνω σε μια σχαρίτσα για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
 5. Η θερμοκρασίες πρέπει να παίρνονται αφού το κρέας έχει αποσυρθεί από την φωτιά και η βελόνα του θερμόμετρου πρέπει να είναι ακριβώς στο κέντρο του κομματιού.
 6. Όταν πρόκειται για ένα κομμάτι κρέατος τόσο φίνο, είμαι της άποψης να μην το μαρινάρετε πέραν του αλατιού και του πιπεριού. Έτσι θα έχετε την γνήσια γεύση στον ουρανίσκο σας.

 

Σταύρος Ζεάκης
seakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

 •  
 •  
 •  
 •