ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΞΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΞΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τους αρνητικούς ανθρώπους εύκολα τους, συναντάμε δύσκολα τους αναγνωρίζουμε. Είναι συνήθως απαισιόδοξοι, εύκολα εξαντλούν ψυχολογικά τους ίδιους και τους γύρω τους. Η καταστροφική σκέψη, η αρνητικότητα κι η απελπισία, τους ακολουθούν. Αν τους το επιτρέψουμε, μπορεί να διαταράξουν την συγκέντρωση μας και να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Αρκεί να ακολουθούμε απέναντι τους μια σταθερή στρατηγική αντιμετώπισης. Η διαχείριση αρνητικών ανθρώπων ξεκινάει πρώτα από μας και πώς νιώθουμε εμείς με εμάς. Οι άνθρωποι γύρω μας είναι αυτοί που είναι, με θετικά κι αρνητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι έχουν πτυχές που δεν μας αντιπροσωπεύουν, μας βάζει στον πειρασμό να τους χαρακτηρίσουμε.

Αντιμετώπιση

1. Η συμπεριφορά τους
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου υπάρχουν και δομούν τον χαρακτήρα. Η ροή των γεγονότων είναι τα στοιχεία που δημιουργούν τον αρνητικό τρόπο σκέψης κι αλλάζουν την συμπεριφορά του ατόμου. Αν καταλάβουμε ότι δεν
υπάρχει τίποτα σταθερό κι απόλυτο στην αρνητική τους συμπεριφορά, αλλά αντιδρούν έτσι κάτω από αυξημένες πιέσεις, θα μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση με περισσότερη κατανόηση.

2. Το αρνητικό σχόλιο που λέει
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε οπαδοί ενός αρνητικού ατόμου. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να τους ακούσουν και να μπορέσουν να βοηθήσουν. Αυτό μόνο ο ψυχολόγος μπορεί να τους το προσφέρει και
μαζί να βρουν τρόπους αποκατάστασης σε μια θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Γι’ αυτό, αν συνειδητά κι ειλικρινά δεν μπορείτε να δώσετε αυτή την ευκαιρία να τον ακούσετε, μην έχετε ενοχή, εκφράστε ανοιχτά την γνώμη σας.

3. Αναγνωρίστε τις αντοχές σας
Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε να εκθειάζουμε τη σημασία της κατανόησης, της στήριξης και του διαλόγου. Γι’ αυτό είναι πολύ καλύτερο να κατανοήσετε τις δυνατότητές σας κι αν δεν αντέχετε μια αρνητική συμπεριφορά, απομακρυνθείτε. Δε χρειάζεται να ενισχύσετε την ιδιοτροπία τους και είναι προτιμότερο να σώσετε την ψυχική σας ισορροπία.

4. Αναζητήστε τα θετικά
Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί κατά βάθος. Έτσι, κι οι «αρνητικοί άνθρωποι» έχουν κάποια καλά κομμάτια, αν και δεν τα δείχνουν, Αναζητήστε κάτι θετικό σε αυτά τα άτομα, χωρίς να τους καταδικάζετε βιαστικά.
Ίσως βοηθήσει να κατανοήσετε πιο εύκολα και την αρνητικότητά τους.

 www.michalopoulou.gr – info@michalopoulou.gr

http://epsynews.blogspot.com/

www.facebook.com/ @michalopoulousofia /@kentropsichologiaslogoueuexias\

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικα αρθρα: