ΠΏΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ

ΠΏΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ

Τα τελευταία χρόνια με πολύ χαρά βλέπω πως υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που υιοθετούν ένα ή και περισσότερα ζωάκια.

Από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας μου είναι η πρωινή βόλτα στο πάρκο, όπου συναντιόμαστε οι γνωστοί πια σκυλογονείς και καλημεριζόματε, πίνουμε τον καφέ μας και τα σκυλάκια τρέχουν και παίζουν μεταξύ τους. Και πόσο χαίρονται όταν βλέπουν τους φίλους τους. Οι ουρές πάνε και έρχονται, νομίζεις θα ξεκολλήσουν. Γεμίζουμε και εμείς οι άνθρωποι εικόνες χαράς, να ηρεμεί η ψυχή πριν καν ξεκινήσει η μέρα.
Και χαίρομαι ακόμα πιο πολύ όταν βλέπω οτι η μεγάλη πλειοψηφία είναι ημίαιμα. Κυρίως γιατί πίσω από τα καθαρόαιμα συνήθως κρύβεται κάποια μαμά του σκυλάκου που έχει περάσει την ζωή της να γεννά, πολλές φορές σε κακές συνθήκες. Είναι κι ο βασικότερος λόγος που απαγορεύτηκε να πωλούνται σκύλοι και γάτες σε pet shops.
Ενα κατοικίδιο, φέρνει απίστευτη χαρά και μια ανιδιοτελή αγάπη που δεν τη συναντά εύκολα κανείς. Η σχέση ανθρώπου-σκύλου ή και ανθρώπου-γάτας (και πολλές φορές και γάτας-σκύλου) είναι πολύ δυνατή και από τις πιο όμορφες σχέσεις στην ζωη ενός ανθρώπου. Μας μαθαίνουν τόσα πολλά… Κυρίως μας μαθαίνουν να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τους άλλους και κατ’επέκταση και τους εαυτούς μας. Όμως είναι και μεγάλη ευθύνη, όχι πολύ μικρότερη από το να έχει κάποιος ένα παιδί. Κι αν το παιδί μεγαλώνει και κάποια στιγμή αυτονομείται, το ζωάκι παραμένει πάντα «παιδί» και χρειάζεται τη φροντίδα του κηδεμόνα του.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, καλό είναι πρώτα να σιγουρευτεί εάν μπορεί να προσφέρει σε αυτό που θα υιοθετήσει τα απαραίτητα, για μια καλή και ευτυχισμένη ζωή.
Το σκυλάκι ή το γατάκι ειναι μέλος της οικογένειας – είτε πρόκειται για οικογένεια με παιδιά είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι ή για κάποιον/α που μένει μόνος του. Το ζωάκι γίνεται το παιδί, η συντροφιά, ο φίλος. Είναι τοσο αλήθεια ο χαρακτηρισμός για τον σκύλο ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».
Κι επίσης ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, καλό θα ήταν να διαλέξουμε και το αντίστοιχο ζωάκι, αλλά και χαρακτήρα.
Οι βασικές φροντίδες περιλαμβάνουν:

 • Προστασία από τους κινδύνους.
 • Να μην είναι μόνο του πολλές ώρες – αυτό ισχύει κυρίως για τα σκυλάκια, τα γατάκια είναι πιο ανεξάρτητα, αλλά κι αυτά θέλουν παρέα.
 • Ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.
 • Συχνές βόλτες. Αναλόγως το μέγεθος και τον χαρακτήρα, να ικανοποιούνται οι ανάγκες άσκησης, πολύ σημαντικό για τα σκυλάκια. Αυτός είναι και ίσως ένας παράγοντας που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θα υιοθετήσετε γάτα ή σκύλο ή κι αν ο σκύλος θα είναι μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος (όπου οι ανάγκες βόλτας αυξάνονται).
 • Να γίνει βασική εκπαίδευση. Πολύ σημαντικό για μεγαλόσωμους σκύλους.
 • Να στειρώνονται. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ζευγαρώσει το σκυλάκι σας, καλό θα ήταν να έχετε ήδη βρει τους υποψήφιους «γονείς» γιατί το πρόβλημα των αδέσποτων είναι τεράστιο. Όσο για τα γατιά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη στειρωθούν. Μια γάτα μπορεί να γεννήσει 3-4 φορές τον χρόνο από 3-5 γατιά και τα αρσενικά υποφέρουν αν στειρωθούν και δε ζευγαρώσουν. Επίσης ο μέσος όρος ζωής αστείρωτης γάτας είναι 3-4 χρόνια, ενώ στειρωμένη μπορεί να ξεπεράσει τα 16.
 • Η υιοθεσία ζώου είναι δέσμευση ζωής. Πολλά απ’ τα αδέσποτα στο δρόμο είναι πρώην υιοθετημένα που όταν πια μεγαλώσανε και δεν ήταν πια κουτάβια δεν ήταν πια τόσο χαριτωμένα ή κάνανε ζημιές.
 • Το ζώο δεν το βγάζουμε στο μπαλκόνι γιατί φέραμε παιδί στο σπίτι. Φροντίζουμε να συνυπάρξουν αρμονικά και δε στερούμε ούτε από το παιδί ούτε από το ζωάκι την μοναδική αυτή σχέση. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα για ένα παιδί να μεγαλώνει με ένα σκυλί.
 • Φροντίζουμε στις διακοπές να τα παίρνουμε μαζί αν γίνετε ή να έχουμε κανονίσει την φροντίδα τους κατά την απουσία μας
 • Η πιο σημαντική αρχή όλων: ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. Αν για τον οποιοδηποτε λόγο πρέπει να τα αποχωριστούμε θα φροντίσουμε να υιοθετηθούν από ένα υπεύθυνο άτομο.

Για να υιοθετήσει κανείς αδεσποτάκι μπορεί να απευθυνθεί στον Δήμο του. Σχεδόν σε όλους τους Δήμους έχει πια συσταθεί φιλοζωικό σωματείο από εθελοντές Δημότες που θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν και να σας προτείνουν κάποιο ζωάκι προς υιοθεσία. Συνήθως τα ημίαιμα που υιοθετούνται μέσω φιλοζωικών σωματείων είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα με βιβλιάριο υγείας και τσιπ και δίνονται με συμβόλαιο υιοθεσίας. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες στο facebook. Αν θέλετε κάποιες συμβουλές ως προς αυτό, με χαρά να σας απαντήσω και να σας προτείνω πώς να κινηθείτε.

Zέτα Τσατσάνη

 •  
 •  
 •  
 •