ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΙ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ

ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΙ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ

Στην καθημερινότητα μας  όλοι  γνωρίζουμε ορισμένες ήπιες μορφές καταναγκασμού. Πολλοί από εμάς κάνουμε πράγματα με την ίδια σειρά, με τον ίδιο τρόπο, προσέχουμε και προστατευόμαστε από σημάδια ενδεχόμενης  κακοτυχίας, π.χ.  ( Τρίτη και 13, μαύρες γάτες κ.α), ωστόσο, κάποιοι από μας, δίνουν υπερβολική σημασία και τους απασχολούν έντονα. Πολλές φορές, έρχονται σκέψεις οι οποίες φαίνονται παράλογες, εκτός πραγματικότητας, αλλά είναι δύσκολο να τις προσπεράσουμε και να απαλλαγούμε από αυτές. Κάποια  άτομα μας  φαίνονται πολύ διαφορετικά στην συμπεριφορά τους. Διακρίνονται για την σοβαρότητα, την τυπικότητα,  την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την επιδεξιότητά τους, την σχολαστικότητα τους, όμως απουσιάζει  ο αυθορμητισμός. Η μεγάλη ανάγκη τους για προστασία, τους οδηγεί υποχρεωτικά σε μία ιδιόρρυθμη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με πολύ συγκέντρωση, επανάληψη και επιτήδευση. Η προσωπικότητα αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα καταναγκαστική, δηλαδή, σύμφωνα με την επίσημη ορολογία της λέξης είναι : η εξωτερική δύναμη/ενέργεια που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα παρά τη θέλησή τους καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας.
Η καθημερινότητά αυτών των ατόμων, διακρίνεται από επιμέλεια, προσοχή και ακρίβεια. Οι ενέργειες τους στηρίζονται στη δομή και την οργάνωση, για την διεκπεραίωση  του πιο απλού έως του πιο σύνθετου έργου. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν να είναι ανάμεσα σε δύο ζωές. Αυτήν που είναι σαν όλων μας κι αυτή στην οποία ισχύουν μόνο για τους ίδιους οι δικοί τους κανόνες, με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Μπορεί να γνωρίζουν πως οι φόβοι τους και οι φοβίες τους είναι περιττά χωρίς λογική, όμως αυτό δεν τους βοηθάει, ούτε τους επιτρέπει να απελευθερωθούν από αυτά.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ , όπως ορίζεται επιστημονικά, περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες, που  αναφέρονται  σε επίμονες και επαναλαμβανόμενες ίδιες παρορμήσεις ή εικόνες που βιώνονται ως παρείσακτες ή και απρόσφορες και δημιουργούν στον πάσχοντα έντονο άγχος ή δυσαρέσκεια. Επίσης από ψυχαναγκασμούς, οι οποίοι  αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που στοχεύουν στην εξαφάνιση ή μείωση του άγχους, παρά στην ευχαρίστηση ή την ικανοποίηση του ατόμου.
Ακόμη κάποιες φορές εμφανίζονται συμπτώματα κι από τα δύο μαζί, με αποτέλεσμα ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας και εγκλωβισμού για το άτομο κι απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

 

 

Σοφία Π. Μιχαλοπούλου,
Κλινική Ψυχοπαθολόγος,Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος,
Ενηλίκων, Παιδιών&Εφήβων

 www.michalopoulou.grinfo@michalopoulou.gr

http://epsynews.blogspot.com/

www.facebook.com/ @michalopoulousofia /@kentropsichologiaslogoueuexias

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικα αρθρα: