ΣΑΡΑΓΛΙ. ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

ΣΑΡΑΓΛΙ. ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα γλυκό που εμείς οι επαγγελματίες ονομάζουμε “μαμαδίστικα”. Θα φτιάξουμε σαραγλί με μια δική μας πινελιά. Θα βάλουμε και ταχίνι.

Πρόκειται για ένα γλυκό με πολίτικες ρίζες και μάλιστα φήμες λένε ότι αυτές φτάνουν μέχρι τη βυζαντινή ζαχαροπλαστική. Από κάποιους θα ακούσετε ότι αποτελεί παραλλαγή του τυλιχτού μπακλαβά. Εμείς, βέβαια, οι “Ελληνάρες”, που θέλουμε όλα να έχουν ελληνική καταγωγή λέμε ότι είναι η εξέλιξη ενός βυζαντινού γλυκού που λεγόταν κοπτή, το οποίο αποτελούταν από νερό, ζάχαρη, φρούτα και ξηρούς καρπούς βρασμένους σε λάδι ελιάς.

Αυτά για την ιστορία … Ας δούμε τη συνταγή.

  •  1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γραμ. ταχίνι
  • 500 γραμ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 100 γραμ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1/2 φλ. φυτίνη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

 Για το σιρόπι

  • 450 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα

 

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι και 1/2 φλ. σπορέλαιο. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα χοντροτριμμένα καρύδια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το σουσάμι.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας κι αλείφουμε με ένα πινέλο από το μείγμα σπορέλαιο-ταχίνι. Πασπαλίζουμε με το ανακατεμένο καρύδι. Διπλώνουμε στα δύο το φύλλο και το τυλίγουμε σε σουρωμένο ρολό.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε κάθε ρολό που ετοιμάζουμε στο ταψί κυκλικά, μέχρι να σχηματιστεί ένας σαλίγκαρος. Περιχύνουμε με τη φυτίνη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 45-50΄, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα από λεμόνι και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3-4΄. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.

Περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να απορροφηθεί για 7 ώρες. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γλυκό που θα σας ταξιδέψει σε γευστικές βυζαντινές αναμνήσεις.
Καλή επιτυχία και απόλαυση.

ΥΓ. : Περιμένω κομμάτι

Pastry chef Ανδρέας Γιαννόπουλος
andreas.yiannopoulos23@yahoo.gr

 

  •  
  •  
  •  
  •