ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Μέλλουσες μανούλες, προσοχή!

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποσκοπούν αποκλειστικά στην ενημέρωση σας. Είναι σημαντικό να βιώνετε την εγκυμοσύνη σας ήρεμα και με σιγουριά. Έχετε επιλέξει έναν επαγγελματία υγείας να σας υποστηρίξει σε αυτή την όμορφη και ιδιαίτερη περίοδο που διανύετε και να προστατέψει εσάς και το μωρό σας. Το μόνο που οφείλετε να κάνετε είναι να εξοικειωθείτε με την ιδέα πως θα πρέπει να σηκώνετε το τηλέφωνο σας και να καλείτε αυτόν τον άνθρωπο, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή αν υπάρχει κάτι που σας αγχώνει όσον αφορά την κύηση σας. Δεν υπάρχουν ακατάλληλες ώρες και δεν υπάρχουν ντροπές και «χαζές ερωτήσεις», όταν πρόκειται για κάτι που παρατηρήσατε στο σώμα σας, κάτι που αισθανθήκατε και κάτι που σας άγχωσε. Ακόμα και αν αυτό αποδειχθεί μικρό ή ασήμαντο, θα ξέρετε πως ενημερώσατε και πήρατε τις απαντήσεις σας και οδηγίες που ίσως πρέπει να ακολουθήσετε. Και θα είστε πλέον ήσυχη.

Έτσι λοιπόν, μπορεί να βιώνετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς καμία παθολογία. Σε κάθε επίσκεψη ο γιατρός σας κι η μαία σας, σας διαβεβαιώνουν πως όλα είναι τέλεια! Και πράγματι, είναι. Από την άλλη, έρχονται στιγμές που κυριεύεστε από άγχος για το τι συμβαίνει μέσα στην κοιλίτσα σας κι αν το μωράκι είναι καλά. Και ίσως έχετε ακούσει για διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί σε άλλες γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους. Χαλαρώστε! Υπάρχουν καλά νέα. Κι αυτά είναι πως οτιδήποτε μπορεί να προκύψει στην κύηση, δίνει σημάδια από πριν. Αν είστε σε θέση να τα εντοπίσετε, είστε και σε θέση να ενημερώσετε τη μαία σας και το γιατρό σας και να προστατευτείτε άμεσα και αποτελεσματικά. Αρκεί να τους καλέσετε τηλεφωνικά και να μην σκεφτείτε πως είναι ακατάλληλη ώρα ή θα τους ενοχλήσετε. Και αν πάλι αυτό που αναφέρετε δεν είναι κάτι ανησυχητικό, τώρα πλέον γνωρίζετε-καμία ερώτηση δεν πάει χαμένη.

Τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει μια έγκυος γυναίκα και υποδηλώνουν ενδεχομένως πως μια παθολογική κατάσταση έπεται, είναι τα εξής:

 • Παρουσία αίματος από τον κόλπο, συνεχόμενη ή σταγονοειδής. (Καλείτε το γιατρό και ενημερώνετε. Θα σας ρωτήσει για την ποσότητα και για το χρώμα. Κόκκινο, ροζ ή καφέ μπορεί να υποδηλώνουν διαφορετικές καταστάσεις. Επίσης, αν η αιμορραγία συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο ή όχι.)
 • Κοιλιακός πόνος. Σε αυτή την περίπτωση, καλούμε και αναφέρουμε αν πρόκειται για συσφιγκτικό πόνο, σαν πόνο περιόδου, σαν κράμπα ή διαξιφιστικό. Ο διαξιφιστικός πόνος χρήζει άμεσης εξέτασης. Αναφέρουμε αν πρόκειται για στιγμιαία ή συνεχόμενη ενόχληση.
 • Μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις ή απουσία αυτών. Από ένα χρονικό σημείο στην κύηση και μετά, είστε πλέον εξοικειωμένη με τη δραστηριότητα του μωρού σας μέσα στην κοιλιά. Παρατηρείτε σε τι ερεθίσματα αντιδράει και ποια ώρα της ημέρας είναι πιο ζωηρό. Όσο πιο πολύ κινείται το παιδάκι σας, τόσο σας δηλώνει πως είναι καλά. Θα πρέπει να αισθάνεστε 10 ή περισσότερα ξεχωριστά χτυπήματα στην κοιλιά σας μέσα στην ημέρα. Θα δείτε πως εντοπίζετε πολύ περισσότερα. Αν αμφιβάλλετε για την εμβρυική δραστηριότητα ή δεν την έχετε αισθανθεί καθόλου μέσα σε μια μέρα, ενημερώστε το γιατρό σας. Η οδηγία είναι να καταναλώσετε κάτι γλυκό ή να πιείτε στυμμένο λεμόνι και να ξαπλώσετε στο αριστερό πλάι. Θα πρέπει μέσα στο επόμενο δίωρο να ξεκινήσουν οι κινήσεις του μωρού και να είναι τουλάχιστον δέκα. (Προσοχή! Μάθετε να διαχωρίζετε τις εμβρυικές κινήσεις από τα σφιξίματα της μήτρας. Η μήτρα σφίγγει και αυτό διαρκεί. Το μωρό κινείται αλλά η αίσθηση είναι πιο στιγμιαία.)
 • Έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί. Συστήνεται η λήψη παρακεταμόλης άφοβα, η καλή ενυδάτωση και η παραμονή σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Αν ο πονοκέφαλος επιμένει, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
 • Οποιαδήποτε ξαφνική διαταραχή της όρασης. Ναι, είστε έγκυος και είστε πιο επιρρεπής στη ζαλάδα αν σηκωθείτε απότομα. Αν όμως ζαλιστείτε και έχετε σκοτοδίνη ενώ βρίσκεται σε μια σταθερή θέση, ακόμα και καθιστή και ξαπλωμένη, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

(Τα παραπάνω δύο σημάδια συνήθως αφορούν υπέρταση της κύησης και ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει στο να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση, πριν ελέγξει οτιδήποτε άλλο. Αν έχετε πιεσόμετρο στο σπίτι, κάντε τη μέτρηση άμεσα και ενημερώστε το γιατρό σας.)

 • Διαρροή υγρών από τον κόλπο πριν τις 36 εβδομάδες της κύησης. Αν όντως αισθανθήκατε απότομη υγρασία στο εσώρουχο, θα πρέπει να εντοπίσετε από πού προέρχεται. Μπορεί να πρόκειται για διαφυγή ούρων καθώς η ουροδόχος κύστη δέχεται μεγάλη πίεση. Μπορεί όμως να είναι ρήξη του αμνιακού σάκου (έσπασαν τα νερά) και αυτό δεν θέλουμε να συμβεί προτού μπείτε στο μήνα σας. Αν δεν είστε σίγουρη, πηγαίνετε στο μπάνιο να αδειάσετε την κύστη (ουρείστε) και εν συνεχεία, τοποθετήστε μια σερβιέτα στο εσώρουχο σας. Περπατήστε για 10-15 λεπτά και έπειτα, ελέγξτε τη σερβιέτα. Αν είναι βρεγμένη, πιθανώς έχουν σπάσει τα νερά. Ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Πυρετός που επιμένει. Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς και ενημερώστε το γιατρό σας. Αν έχετε δέκατα, ενημερώστε και πάλι αλλά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και η κύηση σας ασφαλής.
 • Πόνος ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Παραπέμπει σε τραυματισμό της ουροδόχου κύστης ή κυστίτιδα. Ενημερώστε το γιατρό.
 • Ξαφνικός και αδικαιολόγητος ιδρώτας σε πρόσωπο, παλάμες και πόδια. Ναι, είστε έγκυος και η θερμοκρασία σας είναι υψηλότερη από το μέσο όρο. Όμως, ο ξαφνικός και αναίτιος ιδρώτας ίσως παραπέμπει σε παθολογία της κύησης. Ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Ξαφνική φαγούρα στο στήθος, στην κοιλιά ή και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνοδεύεται ενδεχομένως από ωχρότητα ή κιτρινωπή χροιά στο δέρμα και το λευκό των ματιών. Σε ακραία περίπτωση, τα σημάδια αυτά αφορούν χολόσταση της κύησης (παθολογία του ήπατος) και ο γιατρός σας θα ζητήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. Έχετε πάντα όμως στο μυαλό σας πως ο μαστός μπορεί να σας φαγουρίζει καθώς αιματώνεται έντονα στην κύηση ώστε να προετοιμαστεί για τη γαλουχία και η κοιλίτσα τεντώνεται πολύ άρα και προκαλεί το αίσθημα της φαγούρας. Υπάρχουν δε και οι περιπτώσεις που από νευρικότητα ξυνόμαστε και δεν μπορούμε να το διακόψουμε. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 • Συνεχείς έμετοι στο α τρίμηνο (μέχρι τις 12 εβδομάδες). Η ναυτία και ο έμετος αφορούν το 70-85% των εγκύων στο α΄τρίμηνο. Όταν όμως μιλάμε για μεγάλο αριθμό εμετών/ημέρα, αδυναμία κατανάλωσης τροφής και υγρών, συνεχόμενο αίσθημα εξάντλησης, πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση κύησης. Δυνητικά επικίνδυνη καθώς η έγκυος μπορεί να παρουσιάσει απώλεια βάρους και να υποστεί αφυδάτωση.

Μέλλουσες μανούλες, τα παραπάνω αναφέρονται μόνο για πρόληψη και ενημέρωση. Δεν χρειάζεται ούτε να τα αποστηθίσετε ούτε να τα κολλήσετε στο ψυγείο. Συνεχίστε την όμορφη αυτή περίοδο με σιγουριά. Και να αισθάνεστε πως ο γιατρός σας και η μαία σας είναι πάντα εκεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας και να συζητήσουν μαζί σας οτιδήποτε σας απασχολεί. Τα τηλέφωνα οφείλουν να είναι ανοιχτά και εσείς οφείλετε προς τον εαυτό σας και το μωρό σας να καλείτε οποτεδήποτε το αισθάνεστε.

Ευγενία Μπελέγρη
ΜΑΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑΣ
belegri.evgenia@gmail.com
FB: Ευγενία Μπελέγρη

 •  
 •  
 •  
 •