ΤΗΝΟΣ

ΤΗΝΟΣ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το νησί της Τήνου με το προσκύνημα στον ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Λίγοι γνωρίζουν τις ομορφιές του νησιού. Είναι ένα μέρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συνδεδεμένο με τον θρησκευτικό τουρισμό κυρίως. Έχει υπέροχα χωριά και το καθένα έχει το δικό του στυλ και χρώμα. Αγαπημένα μου ορεινά χωριά ο Βώλαξ και ο Πύργος.

Βώλαξ  
Εκεί θα βρεθείς αντιμέτωπη με ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Τεράστιοι ολοστρόγγυλοι βράχοι είναι διάσπαρτοι σε μια απέραντη έκταση σε όλη την περιοχή. Οι μεγάλοι και μικροί βόλοι που έχουν δώσει και το όνομα τους στο χωριό προξενούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Τα κάτασπρα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές δεν περνούν απαρατήρητα.  Μπορείς να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο για να δεις πως ζούσαν και τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους οι νησιώτες μια άλλης εποχής. Εδώ λειτουργεί το µοναδικό στο νησί εργαστήριο καλαθοπλεκτικής και οι ηλικιωµένοι τεχνίτες επιδεικνύουν µε καµάρι την τέχνη τους

 

Πύργος
Το µεγαλύτερο χωριό της Τήνου και από τα παλαιότερα, οφείλει το όνοµά του σε ένα παλιό βενετσιάνικο πύργο, ο οποίος υπήρχε στην περιοχή και αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα. Είναι η γενέτειρα πολλών µεγάλων καλλιτεχνών της Τήνου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, όπως των Γιαννούλη Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ν. Λύτρα, και πολλών άλλων. Η καλλιτεχνική παράδοση είναι έκδηλη σε όλο το χωριό, από την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα µαρµάρινα περίθυρα και υπέρθυρά τους, τα πολυάριθµα διακοσµητικά παντού, ακόµα και στους δρόµους. Κάθε δρομάκι και κάθε γωνιά σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.
Αξίζει να περιηγηθείς σε όλο το νησί. Έχει μια άγρια ομορφιά. Αρκετά ορεινά χωριά και ερημικές παραλίες. Ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές και στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.
Αν είσαι με το αυτοκίνητο σου θα συναντήσεις στην βόλτα σου για το γύρω του νησιού πολλές παραλίες. Απ’ τις καλύτερες είναι οι Λιβάδα, παχιά άμμος και Σάντα Μαργαρίτα. Οι συγκοινωνίες στο νησί είναι αρκετά συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν θα ταλαιπωρηθείς.
Στη χώρα του νησιού έχει πρακτορεία ταξιδιών που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές για τον γύρο του νησιού. Αξίζουν!

 

Μαριλία Μωραϊτοπούλου
marilia8@msn.com

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •