ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΖΟΥΡΕ!

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΖΟΥΡΕ!

Ένα από τα καλύτερα και σχετικά άγνωστα σπήλαια της Κρήτης βρίσκεται στο χωριό Αζωγυρές,το οποίο απέχει 70 χλμ νότια των Χανίων και ονομάζεται Σπήλαιο του Ζουρέ.
Έχει βάθος 70 μέτρα αλλά δεν έχει εξερευνηθεί όλο. Ιστορίες από παλαιότερους, λένε ότι φτάνει μέχρι και 5 χιλιόμετρα.

Στο βάθος του υπάρχει και μια πηγή η οποία αναβλύζει καθαρισμένο νερό, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κρυφά από τους Ενετούς το 1300μ.χ ζούσαν 99 άγιοι πατέρες οι οποίοι ήρθαν από τους Άγιους Τόπους για να κηρύξουν το λόγο του Θεού.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και σα λημέρι ανταρτών ενάντια των Τούρκων και των Γερμανών. Η κατάβαση στο σπήλαιο γίνεται μόνο με 3 σιδερένιες σκάλες και διαρκεί περίπου μισή ώρα, μιας και δεν είναι τελείως κάθετες. Μετά από μερικά μέτρα θα χρειαστείς φακό μιας και το φως της μέρας δεν φτάνει μέχρι κάτω. Κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο ενώ στην κατάβαση λερώνεσαι από τα βράχια και τα περιττώματα των πουλιών που φωλιάζουν στην οροφή, μόλις βγεις έξω δεν υπάρχει ίχνος λεκέδων στα ρούχα σου (προσωπική εμπειρία).

Ίσως οι ευχές των Αγίων Πατέρων που κατοικούσαν εκεί να καθαρίζουν όλους τούς λεκέδες από το σώμα και το πνεύμα σου. Είχα την χαρά και την τύχη να το επισκεφτώ πολλές φορές και κάθε φορά να νιώθω άσχημα που υπάρχουν τόσα άγνωστα μέρη στο νησί μου που δεν γνωρίζουν πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες.

Νίκος Δαμιανός
Fb: Nikos Damianos

 

  •  
  •  
  •  
  •