ΤΡΕΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕΦ!

ΤΡΕΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕΦ!

Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση, που και εμένα με παίδευε. Πώς γίνεται μια γυναίκα, που ενώ ασχολείται με την κουζίνα πολύ περισσότερο και πιο νωρίς απ’ τον άντρα, να έρχεται δεύτερη σε προτίμηση στις κουζίνες; Ίσως η απάντηση να είναι ότι εμείς άνδρες, χρόνια πίσω, από την έναρξη της μοντέρνας γαστρονομίας, είδαμε το κομμάτι της κουζίνας επαγγελματικά ενώ οι γυναίκες , ως υποχρέωση για το σπιτικό τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απάντηση αυτού του ερωτήματος, αλλά το σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας οι γυναίκες, αποτελούν κομμάτι της κουζίνας κι έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία και επαίνους.
Είμαι από τους σεφ που για δεξί τους χέρι  έχουν γυναίκα και ναι δεν το έχω μετανιώσει στιγμή που πήρα αυτή την απόφαση στην επαγγελματική μου ζωή.  Για να προλάβω τους κακεντρεχείς, όχι δε με έριξε η εξωτερική της εμφάνιση. Στους επαγγελματίες, δεν περνάνε αυτά αν και σίγουρα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Δυστυχώς ο όρος σεξισμός στις κουζίνες , δεν λείπει. Πολλά κορίτσια το έχουν βιώσει από τους αντιεπαγγελματίες του χώρου μου. Είναι αυτό που λένε: δώσε εξουσία σε κάποιον για να δεις τον πραγματικό του εαυτό.
Από την άλλη μεριά του νομίσματος, υπάρχουν βέβαια και οι γυναίκες που κάνουν κατάχρηση  του όρου γυναίκα. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η καταστροφή της ομάδας και της κουζίνας , είναι μαθηματικά αποδεδειγμένη. Θα μπορούσα να γράφω τα υπέρ και τα κατά για ώρες, αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ με τις εξαιρέσεις αρσενικού και θηλυκού γένους. Πιστέψτε με, ΠΑΝΤΑ, αυτοί χάνουν γιατί οι κουζίνες είναι μικρές κοινωνίες και οι μικρές κοινωνίες, απωθούν τα περιττώματα.
Πώς γίνεται λοιπόν αυτό το τόσο εύθραυστο πλάσμα να παλεύει με τις φωτιές, την τηγανίλα, τις φωνές και την πίεση του χρόνου; Θα πω ένα μεγάλο ναι! Μπορεί! Η φύση και η ίδια η ζωή, μας έχει δείξει ότι οι αντοχές μιας γυναίκας, είναι τεράστιες. Θα μπορούσα να πω «από έναν άλλο πλανήτη!».
Μέσα στις κουζίνες μαχήτριες μα κι έξω από αυτές, το «ασθενές φύλο». Σε ένα άλλο μου άρθρο είχα γράψει ότι όσοι δουλεύουν στις κουζίνες, είναι τρελοί…. οι γυναίκες  λοιπόν είναι πιο τρελές! Δεν έχει καμία σημασία η σωματική δύναμη στις κουζίνες αλλά η ψυχή. Έτσι λοιπόν, οι γυναίκες μαγείρισσες, κονταροχτυπιούνται με του άνδρες μάγειρες στα ίσια. Τα βραβεία και οι έπαινοι, τα αστέρια Michelin και η διοίκηση της κουζίνας, δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση πια. Η συμβουλή μου στους συνάδελφους; Πάρτε τις πολύ στα σοβαρά, έχουν κάτι από άλλο πλανήτη και ονομάζεται γυναικεία αντοχή!
Αυτό το άρθρο, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δεξί μου χέρι… την Εβίνα μου και σε όσες γυναίκες βρέθηκαν ή θα βρεθούν επαγγελματικά στην κουζίνα μου.

Σταύρος Ζεάκης
seakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

  •  
  •  
  •  
  •