ΤΣΙΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ. Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΤΣΙΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ. Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Όταν ταξιδεύεις με το μυαλό, μπορείς να μυρίσεις τις κουζίνες του κόσμου!

15 χρόνια πίσω, σε ένα μπαρ χαρλεάδων, γνώρισα ένα τύπο με περίεργο μουστάκι και ύφος αρκετά επιθετικό! Η γνωριμία μας σφραγίστηκε θετικά. Πού αλλού; Πάνω από μια σχάρα που ψήναμε σουβλάκια για τα “αδέρφια” μας. Το όνομα του; Σταμάτης Τσίλιας! Από τότε μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει αλλάξει στο Σταμάτη, είναι οι γνώσεις του και μάλιστα στην Ιαπωνική κουζίνα. Βραβεύσεις στην Ελλάδα, βραβεύσεις στο εξωτερικό, συνεργασίες και Consulting που θα ζήλευαν πολλοί. Πολλοί έχετε δοκιμάσει τις γεύσεις του και έχετε δει ότι δεν είναι τυχαία από τα μεγάλα ονόματα σεφ στην Ελλάδα. Η κουζίνα που πρεσβεύει ο Σταμάτης, είναι η ιαπωνική – περουβιανή. Σούσι λοιπόν! Αυτή η λέξη που μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και τολμώ να πω, ότι μας άλλαξε κατά πολύ τις διατροφικές μας συνήθειες.

  • Σταμάτη το σούσι ήρθε σαν μόδα και τελικά άντεξε στον χρόνο, σε σχέση με άλλες κουζίνες. Ποια η γνώμη σου; 

Όντως μόδα αλλά κακή μόδα και θα σου πω γιατί λέω κακή. Η Ιαπωνική κουζίνα έχει τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο μεγάλη κουλτούρα όσο κι η Ελληνική. Μπορεί κάποιος να πει μέσα σε ένα χρόνο ότι έχει μάθει να μαγειρεύει την Ελληνική κουζίνα; Όχι. Πως μπορεί τότε να πει ότι έμαθε να δουλεύει την Ιαπωνική; Όσον αφορά το σούσι να σου πω ότι αρκετά πια με αυτή την μαγιονέζα.

  • Τι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστό στην κουζίνα σου, μιας που πολλοί συνάδερφοι δηλώνουν γνώστες της ιαπωνικής γαστρονομίας;

Ξέρεις νιώθω μια κάποια ευθύνη απέναντι σε μια Ιαπωνική συνταγή. Νιώθω πως πρέπει να είναι όσο πιο σωστή και όσο πιο κοντά γίνεται απέναντι στην αυθεντική. Θα ήταν πιστεύω προσβολή να κάνεις τα δικά σου και να δηλώσεις ότι κάνεις Ιαπωνική κουζίνα. Ίσως το αίσθημα του σεβασμού, η μελέτη και όρεξη για αυτού του είδους κουζίνας με έχουν χαρακτηρίσει στα πιάτα μου.

  • Aliento. Δικό σου παιδί! Θα το δούμε ποτέ σε ονομασία μαγαζιού;

Το Aliento το δημιούργησα σαν ιδέα πριν από κάποια χρόνια. Δεν είναι μαγαζί, δεν είναι προσωπικό δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι μια ιδέα δίκη μου η οποία στηρίχθηκε στις αρχές της Ιαπωνικής κουζίνας με επιρροές από την Λατινική Αμερική και την Μεσόγειο. Είναι ένα κονσεπτ που απλά τρέχει παράλληλα με εμένα και περιλαμβάνει σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, Consulting χωρών εστίασης και φυσικά έρευνα και ανάπτυξη υλικών και συνταγών σε αυτό το είδος κουζίνας.

  • Σχέδια για το μέλλον; Θα σε έχουμε εδώ ή ετοιμάζεις τίποτα στο εξωτερικό πάλι;

Με ξέρεις… δεν ησυχάζω ποτέ. Όλο και κάτι καινούριο θα μου έρθει στο μυαλό… αυτό που εύχομαι είναι να τελειώσει επιτέλους όλη αυτή η ιστορία που ζούμε. Να βγούμε πιο δυνατοί και πιο σοφοί και να είμαστε όλοι καλά να ξανά επιστρέψουμε στα πόστα μας.

  • Ξέρω ότι η ομάδα είναι ίσως το πιο βασικό πράγμα σε μια κουζίνα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με 2 από τα “όπλα” σου ( στο ορκίζομαι ότι δεν τους ήπια το αίμα!!!). Λίγα λόγια για τον Πάνο και τον Παναγιώτη.

Έχω ξανά αναφερθεί στο παρελθόν για ομάδα, μάγειρες αλλά χαίρομαι που αναφέρεις αυτά τα ονόματα. Πάνος και Παναγιώτης… Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες για αυτά τα παιδιά. Δεν είναι όπλα, δεν είναι συνεργάτες. Είμαστε οικογένεια! Τους αγαπάω πολύ και τους δυο και ειλικρινά μακάρι όλοι να έχουν τέτοιους συνεργάτες για όλη τους την ζωή.

Tsilias Stamatis Maitre Rotisseur

Να δηλώσω ότι αυτή η συνέντευξη πάρθηκε από απόσταση διαφορετικά θα είχαμε έλλειψη μπύρας στην Aττική για λίγο καιρό!!! Η συμβουλή μου στους μαθητές που θέλουν να συνεργαστούν μαζί του; Κρατήστε χαμηλό προφίλ και τα μάτια σας πάνω σε ό,τι κάνει… έχει μάτια και στην πλάτη ο ψηλός!!! Η συμβουλή μου σε όποιον τον γνωρίσει εκτός κουζίνας; Να έχεις φάει πριν πάρεις απόφαση να τον πλησιάσεις… πίνει πολύ!!!!

Σταμάτη μου σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και τον χρόνο σου!

Σταύρος Ζεάκης
zeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

 

  •  
  •  
  •  
  •