ΤΣΟΥΧΤΗ! ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΤΣΟΥΧΤΗ! ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κρήτη – Μάνη : Una φάτσα – Una ράτσα!
Με αυτή την έκφραση λογοπαίγνιο θα ξεκινήσουμε! Κρήτη: Το μέρος που κατάγομαι. Μάνη: Ίσως από τα πιο ωραία μέρη της πατρίδας μας. Θα τολμούσα να πω ότι γαστρονομικά και σαν άνθρωποι, ταιριάζουμε πολύ. Που κολλάει τώρα η ιταλική έκφραση “Una φάτσα – Una ράτσα; ”
Όλοι γνωρίζετε την ιταλική καρμπονάρα. Ξέρετε όμως ότι η Μάνη μας έχει την δικιά της καρμπονάρα; Το όνομά της, Τσουχτή! Από τι αποτελείται; Μακαρόνια, λιπαρή ουσία, τυρί και αυγά. Με άλλα λόγια, η βάση της διάσημης ιταλικής καρμπονάρα. Η γεύση της; Με μια λέξη θα πω ΓΕΜΑΤΗ. Η αιτία αυτής της συνταγής είναι η Βάλια Σταματοπούλου που δεν είναι chef αλλά ναι, με εντυπωσίασε με τις ικανότητες της!

Θα χρειαστούμε:
Ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια Νο5
300γρ μυζήθρα ξερή
50 ml ελαιόλαδο
100γρ βούτυρο αγελαδινό
4 αυγά
Αλάτι – πιπέρι



Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Δεν τα κρυώνουμε με νερό, απλά ρίχνουμε λίγο λάδι κι ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το λάδι. Περιμένουμε να ζεσταθούν αρκετά αλλά να μην καούν. Ρίχνουμε μέσα τη μυζήθρα κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα του τυριού να πάει παντού. Σε ένα άλλο τηγανάκι, τηγανίζουμε τα αυγά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και από πάνω βάζουμε τα αυγά και εννοείται μπόλικο τριμμένο πιπέρι.
TIP : Σουρώστε λίγο από το λάδι- βούτυρο που είχαμε βάλει την μυζήθρα μέσα και σε αυτό τηγανίστε τα αυγά!!!!
Δεν θα έλεγα όχι και σε λίγο σύγκλινο Μάνης! Σοταρισμένο αρκετά και μέσα στην μακαρονάδα θα σας θυμίσει αρκετά την καρμπονάρα!
Βάλια Σταματοπούλου σε ευχαριστώ πολύ όπως και η ομάδα του Redletter για την υπέροχη συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας!

Σταύρος Ζεάκης
zeakisstavrosm@yahoo.gr
Fb: Σταύρος Ζεάκης

  •  
  •  
  •  
  •